PMS תסמונת קדם ויסתית: מיתוס או מלחמה?

כל החודש את מצליחה להתמיד בדיאטה, מתאמנת באופן סדיר המשקל נושר בקצב יפה.


ואז זה קורה:
מצבי רוח משתנים!
רגע אחד את שמחה ורגע אחר בא לך להתפוצץ מעצבים, שנייה אחרי זה את עצובה עד עמקי נשמתך והדרך היחידה להתאזן (האומנם?) היא בפרוסת עוגה אחרי פרוסת עוגה וגלידה לקינוח.

הסביבה לא מבינה את הבעיה, את השינויים הקיצוניים במצבי הרוח ואת מרגישה שאין מוצא ומאשימה את הדיאטה, מרגישה שלעולם לא תגיעי אל היעד.
חשוב קודם כל להבין את היגיון מאחורי השינוי הפתאומי.
מדובר בתסמונת הקדם ושתית- PMS.
לעומת גברים שהמערכת ההורמונלית שלהם יחסית פשוטה, נשים צריכות להתמודד עם מערכת הורמונלית סבוכה ומאתגרת.
לקראת הגעת הוסת רמת ההורמונים בגוף שלנו משתנה. רמת הסרוטונין יורדת. סרוטונין הוא הורמון חשוב ואחד התפקידים שלו קשור למצב רוח טוב. כשרמותיו גבוהות תהיה תחושה טובה ושמחה וההפך.

הסרוטונין אחראי למצבי הרוח המשתנים ולחשק למתוק.

למה חשק למתוק?
פשוט מאוד מתוקים גורמים לעליה בסרוטונין.
האמת שלא מתוקים אלה דגנים. המשיכה למתוק נובעת מהצורך שלנו בדגנים.
הדגנים עשירים בפחמימות/ סוכרים וההקשר שנוצר במוח הוא שאם אוכל משהו מתוק יש סיכוי גדול שיהיה בזה גם דגנים.
לכן כשיש חשק למתוק צריך לצרוך דגנים מלאים. אבל, הכי חשוב לאכול את הדגנים בלי חלבונים.

למה?
כי חלבון יכול להתחרות בדגנים על הכניסה למוח.
ואם יכנס חלבון ולא דגן לא תהיה עלייה בסרוטונין והחשק למתוק לא יפסיק.

מהם דגנים?
אורז, חיטה ומוצריה (קמחים, סולת, בורגול, פסטה) , שיבולת שועל, קינואה, כוסמת, תירס וכד'.

אז מה לאכול ואיך?
בימים שלפני המחזור כדאי להתחיל את היום עם דייסת שיבולת שועל, בלי חלב או מוצריו. ארוחה זו על הבוקר תתן לגוף את מה שהוא צריך ואולי תמנע את הקריז הבא.


אין צורך להמנע מחלבון לחלוטין. כלומר אין בעיה לצרוך חלבונים יחד עם דגנים בארוחה אחרת.
אבל אם מתעורר חשק למתוק חשוב לאכול דגן מלא, כמו לחם קל, ללא חלבון וגם אם הכמות חורגת מההמלצה.
חשוב להצמד לסוג דגן אחד כדי למזער נזקים.
בסוף גם אם תאכלי יותר דגנים בימים האלה לא תגיעי לאלפי הקלוריות שהיית אוכלת אם היית נופלת על עוגת שוקולד או שקית של עוגיות J
 
 
רוצים הסבר מפורט יותר? תמשיכו לקרוא.
החומר שגורם לעלייה בסרוטונין במוח נמצא בתוך דגנים- אבל מבחינתו הכי קל לשלוח מסר של חשק למתוק כי פחמימות הן מתוקות ויש סיכוי שבתוך כל הפחמימות ייכנסו גם דגנים.
קודם כל חשוב להבין שאין מוצר שהוא רק חלבון, רק פחמימה או רק שומן.
לצורך העניין בלחם יש בעיקר פחמימות אבל גם מעט חלבון ושומן.
ובגבינה יש בעיקר חלבון ו5% אחוזי שומן כמובן גם לקטוז שהוא סוכר החלב.

חלבון הוא שרשרת ארוכה של חומצות אמינו (כמו שרשרת חרוזים שהסתבכו).
חלבונים משמשים לבניית רקמות (שריר, שיער וכד') והורמונים מסוימים בגוף. ההורמון סרוטונין נוצר מחומצת אמינו (חרוז) שנקרא טריפטופן.
טריפטופן היא חומצת אמינו שנמצאת בחלבונים כמובן אבל גם בדגנים. הרי כבר הבנו שגם בדגנים יש מעט חלבון.
אבל במוצר עשיר בחלבון יש חומצות אמינו נוספות ורבות שמתחרות על הכניסה למוח.
במוח יש מספר מסוים של קולטנים לחומצות אמינו והן מתחרות ביניהן על הכניסה.

החומצה עם הכמות הגדולה ביותר תיכנס קודם ותתפוס את הקולטן.
לכן, חלבון הוא לא מקור טוב לטריפטופן לטיפול בתסמונת קדם וישתית.
דגנים הם יחסים דלים בחומצות אמינו , לכן, התחרות נמוכה כי יש הרבה קולטנים פנויים ויש סיכויי גבוהה יותר שטריפטופן תיכנס למוח ותהפוך לסרטונין J